Äga pool i Sverige - Pool Sverige
20273
page,page-id-20273,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Äga pool i Sverige

Inget slår en solig svensk sommardag

Sverige ligger på väldigt nordliga breddgrader, vilket gör att det finns vissa begränsningar med att ha en pool här. Men som du säkert märkt så har många av dina vänner och grannar pooler, och detta kan de genom att anpassa poolen och poolskötseln till klimatet.

Sommarskötsel

Den svenska sommaren är snarlik exotiska värme, och poolen behöver därför inte ha några speciella skötseltips i jämförelse med andra klimat. På sommaren ska poolen kontinuerligt renas med hjälp av ett reningssystem och en poolpump som gör att vattnet cirkulerar.

 

Bräddavloppet, där vattnet rinner ut ur poolen, kan behöva rengöras på löv, grenar och annat smuts cirka en gång i veckan. För att hålla en svensk pool bakteriefri måste vissa kemikalier vara inom rekommenderade värden. Detta inkluderar bland annat klorhalten (1.0 – 2.0 ppm), alkaliniteten (80 – 120 ppm) och pH-värdet (7.2 – 7.6). Alla kemikalier är beroende av varandra, och det är därmed nödvändigt att alla är okej för att hålla poolen ren.

Vinterskötsel

Det är vintern som gör det svårt att äga pool i Sverige. Innan vintern kommer måste en del förberedelser göras. Det första som görs är att ta reda på ifall poolstommen klarar att ha fryst vatten eller ifall poolen måste tömmas.

 

Själva vinterstängningen görs när temperaturen är 5-10 grader och detta genom att städa poolen, dränera alla tillbehör, montera av känsliga delar, byta ut bräddavloppets silkorg mot en expansionsflaska, lyfta in pumphus i värmen, chockklorera poolvattnet och slutligen dra över vinterskyddet. Kolla till poolen cirka en gång i veckan under hela vintern och kolla till att allt vinterskyddet sitter fast ordentligt och att inget spruckit.

Bygglov

För de flesta poolbyggen behövs inget bygglov, marklov eller anmälan. Detta gäller däremot inte för alla pooler, eftersom det är varje enskild kommuns lokala byggnadsnämnd som är ytterst ansvarig.

 

För diverse anordningar som pooldäck, pooltak eller höga räcken krävs det vanligen bygglov. En annan sak som inte är inräknat i bygglov men är reglerat av Boverket är säkerhetsanordningar. Regleringarna gäller främst miljö och barnsäkerhet. Bygga en pool utan bygglov där bygglov krävs kan ge dryga böter. Kolla därför med din kommun innan du börjar bygga.